ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΑΣ
-
ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΩΟΥ
Η σωστή επιλογή ζώου έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτό γιατί θα μας συντροφεύει για 15 χρόνια περίπου. Για το λόγο αυτό ελάτε σε επαφή με τον κτηνίατρο που θα επιλέξετε και συζητήστε μαζί του ποιο ζώο σας ταιριάζει, ανάλογα με το χώρο σας, την κατεύθυνση της ράτσας(φύλακας κλπ.), την ψυχοσύνθεσή σας, τα οικονομικά σας δεδομένα. Αυτός θα σας πει για τα υπέρ και τα κατά κάθε φυλής. Θα σας βοηθήσει στην επιλογή του φύλλου και ίσως σας προμηθεύσει και με κάποιο ζώο που χαρίζεται.
-
ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Συγχαρητήρια!!! Αποκτήσατε το δικό σας κουτάβι. Τώρα χρειάζεται υπομονή. Δείξτε στο κουτάβι σας τα ειδικά μέρη που μπορεί να φάει, να κοιμηθεί και να κάνει τις βιολογικές του ανάγκες, και καθώς το πιθανότερο είναι να νιώθει συνεπαρμένο, δώστε του κάποιον χρόνο με τον εαυτό του για να προσαρμοστεί στα μη γνώριμα για αυτό μέρη και στους ήχους του νέου του σπιτιού. Σιγουρευτείτε επίσης, πως αν υπάρχουν και μικρά παιδιά στο σπίτι, έχουν μάθει πως το κουτάβι δεν αποτελεί παιχνίδι, αλλά ένα ζωντανό ον που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ήπιο τρόπο και σεβασμό.
Τις 2 πρώτες ημέρες, το κουτάβι ίσως κλαίει. Ανοίξτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο όταν λείπετε, για συντροφιά. Μην το συνηθίζετε να κοιμάται στο κρεβάτι σας! Μεγαλώνοντας θα σας δυσκολέψει. Αγοράστε του ένα κρεβατάκι για κουτάβια.
Για να μάθει να λερώνει σε συγκεκριμένο μέρος, χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Διακόψτε το τη στιγμή που λερώνει σε ανεπιθύμητο μέρος και οδηγήστε το μιλώντας του αυστηρά και με δυνατό τόνο στο μέρος που θέλετε. Κλείστε την πόρτα για 10 λεπτά και αφήστε το μόνο του εκεί. Καθαρίστε το ανεπιθύμητο σημείο και ψεκάστε το με απωθητικό σπρέι ή ξύδι. Πάνες, εφημερίδες που έχουν διαβραχεί με ούρα ή ειδικά σπρέι, βοηθούν στο να μάθει το ζώο να λερώνει στο σημείο που θέλουμε. Μετά τον 6ο μήνα της ζωής του περίπου που θα μπορεί να συγκρατείται και θα έχουν σταθεροποιηθεί οι κενώσεις του, μπορείτε να το βγάζετε έξω, αρχικά 3 φορές τη μέρα και όταν μάθει, 2 φορές(πρωί-βράδυ).
-
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κατά κανόνα η ξηρά τροφή από επώνυμη εταιρεία, είναι η καλύτερη διατροφή. Οι κονσέρβες δεν είναι πάντα ότι καλύτερο για το κουτάβι μας κι αυτό γιατί περιέχουν κρέας άγνωστης ποιότητας, και υπερβολικά μεγάλη ποσότητα υγρασίας. Το ρύζι, ο κιμάς, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το αρνί και το γάλα (όχι πάντα) μπορούν να αποτελούν συμπλήρωμα ή εναλλακτικές λύσεις. Όχι κόκκαλα σαν τροφή παρά μόνο σαν παιχνίδι. Πάντα προσθέτουμε αλάτι στην τροφή, εκτός και αν ο κτηνίατρος έχει συστήσει το αντίθετο (πχ. καρδιοπαθή ζώα), καθώς και ελαιόλαδο. Ταΐζουμε το κουτάβι τρία γεύματα την ημέρα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών περίπου, και 2 γεύματα σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας.
-
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΑΚΟΗΣ
Ήδη από την ηλικία των 8 εβδομάδων, το κουτάβι σας είναι σε θέση να μάθει συγκεκριμένα μαθήματα. Ξεκινήστε επομένως να του διδάσκετε μερικά απλά μαθήματα υπακοής από την ημέρα που θα το φέρετε στο σπίτι. Χρησιμοποιούνται πάντα 3 τόνοι στη φωνή. Ένας τόνος εντολής, σταθερός, κοφτός που δεν τρομάζει το σκυλί, είναι ο τόνος προσταγής. Ένας τόνος θυμωμένος, αυστηρός, δυνατός, είναι ο τόνος επίπληξης. Ένας τόνος γλυκός και τρυφερός, είναι ο τόνος της επιβράβευσης.
Χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια λέξη για κάθε προσταγή που δίνεται με την ίδια έννοια πχ. «κάτω», όχι «κάτσε κάτω τώρα». Βάζετε πάντα μπροστά το όνομα του πχ. «Ερμή κάτω», «Ερμή εδώ» κλπ. Μην εγκαταλείπετε ποτέ μια εντολή που δώσατε αν δεν την εκτελέσει πρώτα γιατί θα το μπερδέψετε. Χρησιμοποιείτε λέξεις με ελάχιστες συλλαβές. Αν επιθυμείτε μεγαλύτερη εκπαίδευση ή ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων του ζώου σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ- Χ.Δ. ΜΑΛΑΚΗΣ
Κτηνίατροι Α.Π.Θ.