top of page

Η ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ(ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ)

Γιατί πρέπει να ελέγχετε περιοδικά το σκύλο σας

 

Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις μεσογειακές χώρες(Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.) υπάρχει το πρωτόζωο Leishmania spp., το οποίο προκαλεί την Λεϊσμανίαση του σκύλου, γνωστή και ως Καλα-άζαρ.

Ένα μέρος της ζωής του (βιολογικός κύκλος), το παράσιτο βρίσκεται μέσα στο σώμα της σκνίπας, η οποία όταν τσιμπήσει το σκύλο, του το μεταδίδει. Η λεϊσμανίαση είναι νόσημα όλων των περιαστικών περιοχών και ειδικά αυτών όπου υπάρχει έντονη βλάστηση, μιας και εκεί κάνουν τις φωλιές τους οι σκνίπες που μεταδίδουν το νόσημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το νόσημα ΔΕΝ μεταδίδεται από απλή επαφή σκύλου με σκύλο παρά μόνο μέσω τσιμπήματος σκνίπας. Εξ’ όσων γνωρίζουμε ο κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου είναι εξαιρετικά περιορισμένος και αφορά κυρίως ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και πάντα η μόλυνση γίνεται μέσω τσιμπήματος σκνίπας και όχι από τον σκύλο.

Το νόσημα θεωρείται πολύ σοβαρό, αφενός διότι προσβάλει πολλά οργανικά συστήματα του ζώου , αφετέρου όταν δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτό είναι θανατηφόρο. Σκύλοι με Λεϊσμανίωση εμφανίζουν συμπτώματα από το δέρμα (φολίδες-πυτιρίδα), τις αρθρώσεις (διόγκωση, χωλότητα), τους οφθαλμούς (ιριδοκυκλίτιδα, κερατίτιδα), τα αγγεία (αιμορραγίες), τους νεφρούς (σπειραματονεφρίτιδα, ανεπάρκεια), απώλεια βάρους, λεμφαδενοπάθεια, σπληνομεγαλία κ.α.

Ο περιοδικός έλεγχος του σκύλου σας αποτελεί σήμερα, μαζί με κάποια προληπτικά μέτρα, τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης έναντι της νόσου.

Με το τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε το πρωτόζωο έγκαιρα, πριν αυτό προλάβει να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ζώο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την γενική κατάσταση του ζώου. Είναι σημαντικά μεγαλύτερο το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας σε ένα ζώο που είναι κλινικά και εργαστηριακά καλά και απλώς βρέθηκε το νόσημα σε ένα απλό check-up, σε σύγκριση με το ποσοστό επιτυχίας σε ένα ζώο που το νόσημα θεωρείται "προχωρημένο". Με μια αιμοληψία, και χαμηλό κόστος μπορείτε να προφυλάξετε το σκύλο σας.

Συστήνουμε ο έλεγχος να γίνεται τουλάχιστο μια φορά το χρόνο (Νοέμβριο) ενώ αν κάποιος θέλει να είναι πιο τυπικός, συστήνουμε και αρχές άνοιξης (Μάρτιο). Αν ο σκύλος σας δεν έχει ελεγχθεί ποτέ, ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να το κάνει άμεσα.

 

Επιπρόσθετα μέτρα κατά του νοσήματος:

  • χρήση εξωπαρασιτοκτόνων, εντομοαπωθητικών και κολλάρων στο ζώο.

  • χρήση εντομοαπωθητικών στο χώρο.

  • αποφυγή βόλτας σε ύποπτα μέρη και σε ώρες υψηλού κινδύνου (λιμνάζοντα νερά, σούρουπο).

  • εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης (μόνο σε ζώα που δεν έχουν εκτεθεί στο νόσημα).

  • προληπτική χορήγηση ενός σιροπιού (Leishguard®) καθημερινά για ένα μήνα και με τακτικές επαναλήψεις με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

 

Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό ότι κανένα μέτρο πρόληψης δεν διασφαλίζει 100% ότι το ζώο μας δε θα μολυνθεί από λεϊσμανίαση. Για το λόγο αυτό ο προληπτικός έλεγχος του ζώου είναι απαραίτητος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να μας ρωτήσετε. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και συχνό. Αν το γνωρίζουμε θα προφυλάξουμε τους σκύλους μας καλύτερα.

 

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ

Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ- Χ.Δ. ΜΑΛΑΚΗΣ

Κτηνίατροι Α.Π.Θ.

 

bottom of page